Нерядко се случва поради авария, небрежност или  злонамерено кораби да

...
Нерядко се случва поради авария, небрежност или  злонамерено кораби да
Коментари Харесай

Теорията на хаоса дава ключ към капризите на ветрове и морски течения

Нерядко се случва заради повреда, немарливост или  злонамерено кораби да изхвърлят петролни артикули или други замърсители по-близо или по-далече в морето. Има вид съответното леке да се разсее бързо под действието на вълните и вятъра и концентрацията на нездравословните субстанции да стане безвредна.

Но за какво от време на време следата остава компактна и изскача на брега с цялата си поразяваща мощ?

В тази полуда има някаква система,

твърди Полоний по адрес на умопомрачения датски принц Хамлет. Но едвам неотдавна учените се пробват да намерят смисъл в безпорядъка, прилагайки един от най-странните математически принадлежности – теорията на хаоса.

В случая използването й е изцяло целесъобразно – морето, изключително в крайбрежните заливи, се плиска под въздействието на толкоз разнообразни фактори, че хаотичността там е просто по определение. И в случай че две шамандури се хвърлят единствено на метри една от друга, нищо не подсигурява, че ще плават дружно. Едната може бързо да се окаже на плажа, а другата – да поеме към далечни земи.

Учените обаче към този момент се ориентират в тази лотария. От 2000 година насам теоретичен екип следи теченията в калифорнийския залив Монтерей (южно от Сан Франциско). И са разкрили, че комплицираните му, преплетени и сякаш безпорядъчни течения съставляват

конструкция, направляваща методите на разпространяване на плаващите предмети.

С времето тази конструкция се трансформира, което води до в допълнение комплициране у наблюдаващия. Но и в тези промени има закономерности.

Изследователите употребявали високочестотен радар, който проследявал скоростта и посоката на движещите се водни маси. Данните от него се обработвали от свръхбързи компютри. Така те разкрили „ скелета ” на залива Монтерей, който определял дали плаващите боклуци да се мотаят из него, или да поемат към Тихия океан.

За решаването на тази задача доста спомогнал напредъкът, реализиран през последните години в идентифицирането и „ снимането ” на механиката на флуидите (течности и газове), както и в съставянето на модели за държанието на тела, попаднали в тези потоци.

Откритите в залива Монтерей закономерности помогнали на учените да открият други сходни структури –

както в океаните, по този начин и в атмосферата, даже в човешкото тяло.

С тяхна помощ те съумели да обяснят някои наболели загадки в избрани места по света – да вземем за пример за какво към някои летища турбуленцията постоянно изненадва водачи и пасажери. Създадените от тях модели към този момент се изследват деликатно от автомобилната и здравната промишленост – с тяхна помощ аеродинамиката на колите може би занапред ще заслужи името си, а изкуствените сърца и сърдечни клапи още повече ще се приближат до естествените оригинали.

Лагранжови кохерентни структури – това е името на „ скелетите ”, които се обрисуват като един от огромните научни пробиви през днешния ден (по името на Жозеф Лагранж, италиански математик и физик от 18.-19. век). Интересът към тях е голям - те не са просто куп уравнения, само че и изцяло наблюдаеми феномени - с тях към този момент се занимават освен теоретици, само че и пробната просвета.

Играта на теченията притегля мислителите епохи наред. Преди пет века

Леонардо да Винчи скицира завихрянията,

които вижда в реките, както и въртопите от кръв, които си показва в аортната сърдечна клапа. Всички сме наясно какъв брой непредсказуем е пътят на предмети, попаднали в тези вихри. Защото самите структури на теченията се променят с времето.

Понятието за тези структури поражда от математическата доктрина за динамичните системи, с която се проучват комплицирани, изменящи се с времето феномени. Лагранжовите структури са невидими, тъй като постоянно съществуват като разграничителни линии сред елементи от потока, които се движат с разнообразни скорости и в разнообразни направления. В океана две капки вода може да са съседи в такива потоци – с течение на времето те може да се отдалечат на километри. Но тези невидими процеси несъмнено не са химерни математически абстракции.

За да намерят структурите в потока, учените го преглеждат

не от точката на непряк наблюдаващ, а от тази на капка или парченце,

повлечена от придвижването. В лабораториите те осветяват такива частици с лазерни лъчи и по този начин снимат скоростта и траекторията им с бързодействащи цифрови камери – все едно че наблюдават картечна пукотевица с трасиращи патрони. В атмосферния океан се работи със упоменатите радари, лазерни детектори, балони-шамандури и спътници. С магнитен резонанс пък се наблюдават комплицираните пътища на кръвта в човешкото тяло.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР